For at starte ved slutningen... #5

At køre på rutinen…

Min psykolog giver mig ofte forskellige små opgaver, jeg skal lave til næste konsultation. På et tidspunkt skulle jeg skrive ned, hvad der gjorde mig glad før i tiden, hvad jeg kunne lide at lave. På min (relativt korte) liste stod blandt andet at læse bøger og at lave kryds & tværs.
Sidste gang fik jeg så de her opgaver:
– Lav vejrtrækningsøvelser 3 gange dagligt
– Læs i en bog mindst 30 minutter dagligt (også selvom det er en kedelig bog)
– Lav kryds & tværs mindst 20 minutter dagligt
– Gå tur hver dag (gør jeg i forvejen)
– Skriv 3 ting ned, der har gjort mig glad hver dag
– Drosle ned på huslige pligter

Det lyder som lidt af en mundfuld når man stiller det op på den måde, og det følte jeg egentlig også at det var. Men jeg kunne godt se formålet. Jeg tror det handler om det her med, at holde hjernen beskæftiget med nogle gode ting, så de negative tanker holdes lidt på afstand og ikke tager overhånd. Vejrtrækningsøvelserne kom på, fordi jeg spænder meget i hele kroppen, og de er gode når tankerne løber løbsk. Så skal jeg lukke øjnene og kun koncentrere mig om at trække vejret 5-10 gange. Det får som regel tankerne til at falde til ro.
Jeg tror, der gik en uge hvor det eneste jeg fik gjort var at gå ture, for det var noget jeg i forvejen gjorde hver dag. Men de andre ting glemte jeg. Så efter at have gået og kigget på mit papir med opgaver i en uges tid, besluttede jeg, at jeg var nødt til at lave et system eller en oversigt for, hvornår jeg skulle gøre de forskellige ting, for ellers glemte jeg det simpelthen.
På den måde opstod “Rutinen”, som er en oversigt over min dag, men uden tidsangivelser, for lige nu har jeg stadig et stort søvnbehov pga stressen og har brug for bare at sove til jeg vågner af mig selv. Samtidig er der jo også tit dage hvor jeg skal til læge, psykolog osv, og der skifter tidspunkterne tit. Men jeg synes den fungerer glimrende til at give overblik og struktur over dagen. Den ser således ud:
– Lav vejrtrækningsøvelser når jeg vågner
– Spis morgenmad
– Fri leg
– Spis frokost – uden at lave noget andet
– Lav kryds & tværs mindst 20 min.
– Lav vejrtrækningsøvelser
– Gå tur
– Fri leg
– Lav aftensmad/snak med Peter når han kommer hjem
– Spis aftensmad
– Fri leg/Vær sammen med Peter
– Aftenrens af hud + børst tænder
– Skriv “3 gode ting” for dagen
– Læs bog i mindst 30 minutter
– Lav vejrtrækningsøvelser
– Sov ❤

Igen ser det ud som en lang liste, men det virker faktisk og gør at jeg har langt flere gode dage nu end jeg har haft i lang tid, fordi jeg får plottet de små ting ind, som giver ro til hjernen i løbet af dagen. Samtidig får jeg synliggjort, at der faktisk er mindst to gange om dagen, hvor der er “fri leg”, som er tidspunkter, hvor jeg kan gøre lige hvad jeg vil, eller måske nærmere det modsatte; lave ingenting. Se en serie, tag i svømmehal, spil på iPad, hør musik, drik en kop the, glo ud i luften, whatever. Det er så også typisk der, lægebesøg og psykologsamtaler vil ligge, men netop fordi der ikke er nogen tidsangivelse, “mister” jeg ikke noget af den tid, for jeg kan altid sætte mig og se en serie når jeg kommer hjem fra læge, hvis det er det jeg vil, og jeg behøver ikke spise frokost på et bestemt tidspunkt, hvis jeg ikke er sulten.
Netop frokosten er lidt “hellig” for mig, idet jeg øver mig i ikke at se fjernsyn, læse blogs og alt muligt andet samtidig med at jeg spiser. Det er ok at høre lidt musik eller podcast, men helst ikke noget hvor jeg skal læse eller se på noget, for så glemmer jeg at koncentrere mig om det jeg er i gang med, og at mærke efter hvornår jeg er mæt. Og det går faktisk rigtig godt. Som regel sidder jeg bare og koncentrerer mig om at tygge min mad og kigger ud af vinduet eller på katten der sover i en solstråle… enormt fredfyldt. Og jeg nyder at sidde og hygge med en kryds & tværs efter maden, og aftenerne er blevet meget hyggeligere, nu hvor jeg er tvunget til at se tilbage på dagen og fokusere på tre gode ting. Jeg kan helt klart også anbefale at læse i en bog før sengetid i stedet for at glo på telefonen. Jeg oplever, at jeg bliver naturligt søvnig og dagen slutter på en rar og rolig måde.

Når jeg en dag starter op på fuldtid igen, vil rutinen selvfølgelig ændre sig, og arbejdet vil fylde det meste af dagen(e). Og det ved jeg ikke helt endnu hvordan jeg har det med eller hvordan jeg skal håndtere…

Jons Kapel

Jons Kapel

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

For at starte ved slutningen... #5